Draževina: vinsko, etno-selo


TURISIČKO VINSKE TURE PUTEVIMA STARE CRNE GORE I POSJETA NAJBOLJIM PODRUMIMA OVE REGIJE

 

 

 

Budva - Cetinje - Posjeta Manastira - Razgledanje prijestonice - Razgledajne Lipske Pećinje i posjeta prirode u okolini,- Posjeta rijeke Crnojevića najstarijoj crnogorskoj luki i u to doba trgovačkom centru stare Crne Gore - Posjeta selima stare Crne Gore kao što su borbe na Carevom Lazu borba na ProgonoviĆe i borba na Kruse, A u Draževini je najstariji Vinski Podrum sa najkvalitetnijim crnim vinom u Evropi, tu je degustacija vina, rakije, priganica, prsute, sira, uz domaću jagnjetinu pečenu pod sač, teletina ispod sača, kao i druga raznovrsna jela tradicionalna za ovaj kraj.


Draževina se može vidjeti i na satelitskom snimku udaljena je od Podgorice svega 8km a od Cetinja 30km, do mora se stiže za jedan sat da li u Budvi ili Baru.

 

Poznata je po tome što je ime dobila po vinu jer u ovom kraju nije bilo puno vode pa su domaćini davali vino umjesto vode, pa je i tako ostala priča od putnika prolaznika. kada ovuda prođeš domaćini draže daju vina nego vodu i tako je dobila ime draževina (draž-vina) i naše izvorno vino je Draž vina i sa sigurnošću možemo kazati da imamo najbolje crno vino ne samo u Crnoj Gori nego i šire proizvedeno tipično ekoeloški i zato se i selo zove ekološko.

 

Kao što smo već napomenuli na ovom prostoru su vodjene velike borbe i ovdje je živio Ban Milonjić sa svojim sinovima dvojica od njih su poginuli jedan u Dugu jedan na Vrtijeljci i tako je crnogorski poeta , vladar i vladika i ispjevao najljepšu ljubavnu pjesmu snahi bana milonjića, prilikom njegove posjete banu milonjiću u Draževinu na sjenokose Bana Milonjića . "E kakva je kad se smije mlada svijet mi se oko glave vrti no zakonačih u kolibu bana milonjića a pred zoru pogledah sjedi mlada pored vatre i naviče djevera Andriju koji je lani poginuo od turaka u dugu krvavu".
Goste isključivo primamo po pozivu ili preo turističke agencije

 

 

 

 

 

 

Domaćin Neđeljko Burzanović

 

 

U vinskom etno-selu nalazi se kuća domaćina Neđeljka Burzanovića, sa 12 apartmana, velikim vinskim podrumom starim preko sto godina i prostorom u kojem se služe domaći specijaliteti uz vino i rakiju proizvedenu od strane domaćina.

 

Za predjelo su u ponudi: priganice, domaći med, sir i pršuta i domaći hljeb. Uz njih se služi lozova rakija, pelinkovača, kleka, travarica. Od vina su u ponudi autohtono draževinsko vino Vranac i Tamjanika, kao i autohtono draževinsko bijelo vino. Od domaćih specijaliteta zastupljen je raštan sa prilogom, domaća kastradina, kobasica, slanina i suva rebra. Od drugih specijaliteta u ponudi su još i jagnjetina i teletina ispod sača, po želji gostiju kačamak sa kisjelim mlijekom, kao i svinjsko i jagnjeće pečenje sa ražnja.

 

Program posjete počinje dobrodošlicom domaćina Neđeljka Burzanovića i degustacijom rakija, zatim se posjetiocima nude specijaliteti „domaćinskog stola“, na kome se nalaze: priganice, med, sir, pršuta i suve smokve. Potom slijedi degustacija vina.

 

Program se nastavlja obilaskom kulturno-istorijskih spomenika u samom mjestu i na putu do mjesta.

Za posjetioce koji dolaze iz pravca Cetinja, uslijediće obilazak Carevog laza, razgledanje okolnih sela, posjeta kuli Radunovoj i njen obilazak nakon čega ih očekuje ručak i degustacija vina da bi potom uslijedio obilazak kule bana Milonjića, sjenokosa a potom i spomenika bitke na Krusima i razgledanje panorame sa vidikovca.     

 

Ukoliko se u selo dolazi iz pravca Podgorice, program posjete je isti samo je redosljed razgledanja obrnut.

Minimalan broj gostiju je 8 a maksimalan 40

 

Cijena ovog aranžmana sa uključenim prevozom je 20 eura po osobi, a za posjetioce koji svojim vozilom stižu do sela je 5 eura po osobi.

Za sve posjetioce ručak se plaća dodatno i iznosi 10 eura po osobi.

 

 

DRAZEVINA

 

 

 

The village of Draževina is located in the Lješanska nahija district, 12 km from Podgorica and 21 km from Cetinje.

 

The house of the Burzanović family has 12 apartments built above the 100-year old large wine cellar and a place for serving homemade specialities. This programme begins with brandy tasting, followed by wine and house specialities.

This programme also includes a visit to cultural and historical monuments at Carev laz, Krusi, Radunova kula, Ban Milonjić kula, a tour of the surrounding villages and meadows and you can enjoy panoramic views from the vantage point.

 

The group size can range between 8 and 40.

 

The price of this package with transportation included is 20 € per person, for visitors who arrive with their vehicle to the village is 5 € per person.
Lunch is extra and is paid 10 euros per person.

 

 

 

 

Galerija